| Gregory Gorgeous Seorang LELAKI Yang Pakar Mekap |

Assalamualaikum...

Hari ni nak share entry yang aku baca dr satu blog kecantikan..(Nampak tak aku ni suka pasai kecantikan ni even aku ni xcantik mne pon..huhuhu)

Dgr nama macam laki kan ?Actually sememangnya dia seorang lelaki..Guru lagi der ! Bukan guru fizik,kimia ke ape ke sebab aku ni bukan nak cari pasai pelajaran pong kalo online2 ni... Gregory Gorgeous,seorang lelaki dari Kanada dan baru sahaja berumur 20 an merupakan seorang guru lelaki yang pakar dalam mekap dan kecantikan wajah.Pergh! (cayalah lu)

Aku dah tengok gambar dia weyh!Kalah Cik Ta !!!

Bila melihat penampilan dia memang habis feminin der..Kalah kite yang pompuan ni...(sedihnye~)

Mari lihat gambar dia yang super cun + meletop2 ~

Cantik tak ?Haaa...Kan aku dah cakap ~ 

Nampak tak perbezaannya kat situ ?  

Handsome tak ?Heee..Cikgu Ni ~ 

Pergh!Yang Ni Hot !(Melting >,<)
Kalau korang nak tahu lebih lagi tips untuk kelihatan cantik ke ap ke sila la terjah ke Youtube Gregory Gorgeous Okey ?

                                                            Thanks For Reading ! 

| Hari Kantin (Part 2) |


Assalamualaikum..

Alhamdulillah lepas buat persiapan akhirnya Hari Kantin pun bermula..Sambutan memang hangat giler ~

Macam2 yang kami jual smpai tak cukup tangan dengan yang memasaknye,yang menjaga gerainya..Memang pergh la..

Tapi yang paling bez mcm2 gelagat aku tangkap.heeee...(tengah gian berblog la katakan)

Tapi bagus la budak kelas aku ni bekerjasama untuk bantu kengkawan yang amik subjek Pengajian Perniagaan ni berniaga.(actually aku budak sastera)

Kat sini nak share sikit picture yang hot&cool gitu.....



Muka Ceria Nak Sambut Hari Kantin

Muka Excited Nak Bergambar :p

The Crew..Hahaha


Ni name gerai kitaorang *FRANCAIS EXPRESS ~ (sedap kan nama dy)

The Menu (sedap tak?actually byk lagi tapi ni jew yg aku mampu snap) ;)







| Hari Kantin | (Part 1)

Assalamualaikum

Hai..semua sehat ? Alhamdulillah..Thanks ag sekali sebab sudi bace blog yg tak seberapa ni..

Tadi at skola kitaorang nga kelam kabut buat persiapan Hari Kantin.

Pergh! penat xpayah cakap la..Huhuhu..mmg penat giler..Tadi pun balik nak dekat pukul 7 der.Nasib baik rumah dekat.Kesian jugak kat kengkawan yang rumah jauh tu.Pukul bape entah sampai rumat td..

Tadi masa nga buat persiapan..aku ni dah mmg kaki kamera kan.Kengkawan aku yg lain semua jenis yg gile2 ske bergambar..mmg shot habis la td..Tapi gambar aku xde la hebat cm gambar kome.
Camera fon w508 jew pong! (sadis giler dgr)..huhuhu

Tapi boleh snap pic utk buat kenangan yang hepi2 punya :D

Gelagat kengkawan yang gile2 :

Macam2 gaya dah member aku ni haa...(comel tak kak ton?) ahaks~

Rajinnye deme..aku tukang snap jew..hui3
Snap sebelum buat kerja :p (aku yang pky baju belang2 uh..chubbynye ble tgok..huh!-,-)

| Bakal Menjadi Kenangan Terindah |

Assalamualaikum..

Hari2 update blog..Biasa la nga gian lagi ni.ahaks ~ (poyo)

Hari ni ak snap mcm2 gambar at skola..Untuk dibuat kenangan terindah ~ ^_^

Hahaha..yela kan.Nt bile dah beso,dah kahwin,bila baca&tengok mesti kita akan teringat balik kan?

Am i right ? heheheh(speaking la konon..haktuihhhh)

Kat sini na share gambar kitaorang yang kiut-miut ni..hehehe...

See..macam-macam gaya kitaorang buat..kiut tak ?HAHAHA


Selamat Membaca :3

Resepi Chicken Cheese Paratha ~

Assalamualaikum

Hari ni na share apa yang aku belajar buat paratha ni.Aku dapat ilham ni sebab aku suka makan paratha dekat Hot & Roll tuh.kat tempat aku ni x ada (sedih + sadis giler) Jadi aku try la buat sendiri.

Paratha ni buat dia senang sangat2..Mudah giler ! (Sebab aku usha mamat kat Hot&Roll tuh buat)

STEP 1:

1.Korang beli roti paratha kat mane2 supermarket.(Pastikan depan tuh ada tulis 'PARATHA')
2.Beli cheese
3.Beli hotdong
4.Mayonis dan sos cili
5.Bawang putih
6.Planta (Nak bubuh pun boleh,xna pon xpe)

STEP 2 :

1.Potong hotdong tuh ikut kesukaan korang.Kalo aku potong panjang2..hehehe
2.Potong cheese kepada empat
3.Bawang putih dicincang halus

STEP 3:-

1.Panaskan kuali yang muat2 untuk paratha tuh (api jangan kuat sangat)
2.Masukkan planta (jangan banyak,sikit jew sebab xna bagi melekat pada kuali)
3.Masukkan paratha  (bila bhgian bawah dah yakin masak terbalikkan)
4.Bubuh hotdong yang telah dipotong mengikut kesukaan korang
5.Masukkan cheese mengikut kesukaan korang (nak letak kat mane2 pon tak pe)
6.Taburkan bawang putih yang telah dipotong halus td.
7.Bubuh mayonis dan sos cili sebagai langkah terakhir.
8.Gulung paratha tadi dan masukkan ke dalam pinggan.

TADAAAAA....dah siap ! :)

Ini cubaan pertama aku :) (Nasib baik jadi la jugok kan ?)
Ini aku buat untuk makan malam hari ni ~ (Kenyang makan ni...sesuai untuk org yg diet mcm aku ni )


| Exam Percubaan Semester Ketiga(Akhir) |

Assalamualaikum..

Yeay ! Akhirnya dah sampai ke semester yang terakhir..

Alhamdulillah.. ^_^

Tapi.. (alamak ! ada tapi la pulak) -,-

Macam2 perkara berlaku bila nak dekat exam ni..

1.Cikgu subjek killer boleh xcdent pulak dah..Alahai cikgu,semoga cikgu cepat sembuh

2.Bila time exam ni la..kemalasan tahap karma muncul.Bila semangat nak study mcm2 yang aku buat menyebabkan aku tak jadi nak study.

3.Mood nak meng'online' jadi membuak-buak. (sedangkan online tiap-tiap hari)

4.Aku jadi malas nak pegang buku.Laptop aku rajin la. (Nampak tak kemalasan kat situ ? )


Well....Aku mintak pertolongan korang untuk setelkan masalah aku yang dah mengada tahap gila ni.

(insan yang dalam dilema)

*Wei ! Aku nak exam lagi sebulan ni !


| Kisah Seorang Pak Cik Tua |



Pagi tadi lebih kurang pukul 10.30 aku singgah sarapan di bazar batu buruk sementara menunggu interview di steten minyak kerana sudah tiada kerja di Terengganu yang menggunakan Ijazah aku ini. Sewaktu makan, mata ni terpandang seorang pakcik yang “lusuh ” karekternya.. Bau busuk, baju koyak, pakai kain pelikat singkat, tak beralas kaki, tapi berkopiah.

Duduk bersandar di tiang bazar dekat dengan kerusi aku. Terdetik dalam hati, apa pakcik ni kelaparan. Orang gila pun lapar, masih tetap manusia. Aku pesan satu lagi nasi minyak. Pesanan aku sampai ke meja. Terus aku beri pada pakcik tadi. Tuan kedai terkejut dan mengangkat tangan melambai seolah2 memanggilku. Aku pun balas tunggu skejap.

Pakcik tadi tenung aku sambil berkata “pakcik dah makan nak.. terima kasih nak..” Dalam hati terdetik sungguh indah bahasa pakcik yang ku sangka gila tadi. Aku bangun dengan kecewa kerana pesanan aku tidak dijamah oleh pakcik. Lalu aku pergi kepada tuan kedai yang memanggil ku tadi.

Ada apa pakcik? Pakcik kedai balas: Jangan bagi dan suruh dia makan kat sini, nanti customer pakcik lari. Aku tersentap. Dan spontan aku membalas. “Jika orang ini ayah kandung pakcik, pakcik halau tak dia?” Pakcik tu diam. Takpe pakcik, saya akan bayar ansuran kalo pakcik rugi hari ni. Saya nak tanya, betul ke pakcik td tu sudah makan? Pakcik kedai jawab, tidak. Dari mula pakcik buka kedai pukul 6.30 tadi pakcik kopiah tu duduk kat tiang tu.

Dalam hati kecil ni cakap, tak pernah aku jumpa pakcik gila semulia ini. Tidak mengemis, tidak pula meminta. Aku pegi semula pada pakcik kopiah tu. “Pakcik, saya sunyi makan sorang2, pakcik teman saya makan jom.” Pakcik tu akur dengan pelawaan aku kerana kesungguhan aku. Ramai yang beralih meja kerana bau pakcik tu, namun kerana ingin menjaga hati orang tua yang aku tak kenal, aku tahan bau itu.

Lega tengok pakcik tu makan dengan sangat sopan. Aku lontarkan beberapa soalan pada pakcik tu. Pakcik dari mana, tinggal dimana? Pakcik tu jawab. Pakcik merantau cari redha Allah. Aku terkejut. Dalam hati aku dah syak bukan2. Kot2 wali ke ni? Mana keluarga pakcik?
Pakcik dibuang oleh keluarga pakcik kerana sekeping geran tanah. Kenapa pakcik? Apa masalahnya? Pakcik sedekahkan geran itu untuk seseorang untuk dibangunkan pondok2 mengaji. Keluarga pakcik terus buang pakcik. Allah…

Pakcik tinggal dimana? Pakcik tu diam tak menjawab. Masa terlalu singkat untuk aku menyambung urusan kerja. Aku panggil pakcik kedai untuk kira. Semuanya berharga RM 11.60. Aku celup dompet aku, dan aku lupa yang aku hanya bawa RM 5.00. Aduh…. Pakcik tu nampak raut wajah muka aku seolah2 melihat masalah dalam dompetku. Pakcik tu mencelah. Nak, ambil duit ni, pakcik bayarkan.

Nak tau ape? pakcik keluarkan satu sampul surat sebagai dompet dia (macam dompet TGNA), dalam tu duit seratus setebal setengah inci, dan satu kad BSN dan i.c lama (pakcik tu bekas tentera laut).. Satu kedai dia bayarkan. Allah.. Satu kedai hairan apabila pakcik kedai tu announce yang makanan semua sudah dibayarkan oleh pakcik kopiah tadi. Masing2 semua pandang aku dan pakcik kopiah. Dengan tiba2 pakcik kopiah angkat tangan dan berdoa dengan suara yang agak sederhana kuat, aku pun turut angkat sama. Dan paling terharu apabila aku dengar suara “amin…..” dengan suara yang ramai. Bila aku berpaling ke belakang, satu kedai mengangkat tangan bersama pakcik kopiah tu.. Ada yang bangun mendekati kami berdoa dekat2.

Terasa sangat gemuruh dan terharu dengan keperibadian orang yang ku sangka gila ini rupanya seorang guru agama!! Ada yang menangis kerana doa oleh sang guru itu sungguh merdu.. Kecoh seketika.. Selesai berdoa, aku bersalam dengan pakcik tadi dan ucap terima kasih dengan harapan dapat jumpa lagi. Aku terus berjalan ke motor aku. Aku berpaling ke belakang, semakin ramai yang berkerumun pada pakcik tadi. Aku senyum tanda puas bahawa orang sekeliling mula mendekati pakcik. Aku buka semula dompet aku kerana aku simpan kunci motor dalam tu.

Nak tau apa? Aku terkejut kerana ada 2 keping duit seratus dan satu nota kecil yang bertulis: “Ambil duit ni buat beli susu anak dan buah delima untuk orang rumah anak yang mengidam..” Aku terkaku, dan terus pandang ke arah tempat pakcik tadi. Beliau sudah tiada disitu. Aku terus pakai helmet dan tutup pemuka helmet. Aku menangis kerana terharu dan sangat bersyukur. Bagaimana dia tahu aku dalam kesusahan…



Ya Allah.. Kau peliharakanlah pakcik itu..


| Manfaat Ais Batu Untuk Kecantikan Wajah |

Assalamualaikum  ....

Hari ni na share ape yang tiqah jmpe at tenet and ape yang tiqah dah try la :)

Wajah tiqah b'jerawat teruk dulu.Masya-Allah..Smpai kadang-kadang malu dengan kengkawan yang lain..sob..sob (sekarang dah kurang)

Kwn tiqah ada bagi tips untuk kecikkan jerawat and hilangkan bintik hitam tuh dengan cara menggunakan ais batu !

Mula-mula tiqah xcaye la kan..Then lepas dia kata guna cara tuh and tiqah tengok berkesan and muka dy pun dah kurang berjerawat tiqah pon try and result dy ... MEMANG SANGAT BEREKESAN !

WAH ! tak boleh jadi ni..Then tiqah try la malam tuh...

Alhamdulillah...selepas 2 hari mcm tuh jerawat makin mengecil dan hilang and bintik hitam makin kurang..

Pastu,kulit muka rasa sejuk jew kalo ary2 korang buat sebelum pergi tido..xpon biar jew ais batu tuh cair kat muka...

One more thing,mekap korang akan lambat cair..cayelah...tiqah dah try bagi siapa yang pakai mekap la..heeeee ~


*ais tuh letak dalam kain pastu tempek kat muka..kalo xbalut dengan kain sejuk gile der ~



SELAMAT MENCUBA !

| The Little One |

Assalamualaikum

Hari ni nak story pasal kucing ~

One day ni,kucing makcik tiqah nak bersalin taw.Last2,baby dy mati sebab lemas dalam perut.Lagipun baby dia besar sgt.Ada 2 ekor.

Kucing makcik tiqah jilat2 anak dia sebab mungkin dia ingat baby dia tido.

Sian giler ~

Opah tiqah suruh pakcik tiqah amikkan dia anak angkat.Cehwahhhh..igt manusia jew ada anak angkat ? Kuicng pun ada taw..
Kitaorang namakan dia "Baby" hehehe

Comel sgt ~

Sini tiqah nak share gambar "baby" tuh

Hai awak ~ :D

Tengok ape entah kat atas tuh.

Jgn tangkap gambar saya..malu~ >,<

Comel tak saya ? :)

| The power of make up |

Assalamualaikum...

Hari ni nak story sikit...Hahaha...

Bace tajuk pon dah tahu kan .. kuasa mekap..

Muka kita xde la lawa mana kan ? Sape ad muka yang pure gila2 kira untung tapi mmg jarang la kan ?

Kita yang xlawa ni bila pakai mekap msti jadi lawa gila...

Macam bila kita tengok pengantin yang nak sanding tuh..Bila dah mekap msti cantik gila kan ? >,< (jeles i taw )

Ni share skit hasil makep la kononnya..hahaha

Tadaaa...amacam ? toink2

Lawa kot..(Kot -_-)



Sampai sini jew entry hari ni..hahaha...smoga hari anda indah ~ <3

:: Indahnya Perancangan-NYA ::

Assalamualaikum..

MasyaAllah..Bersyukur atas semua yang telah Engkau kurniakan kepadaku..Amin ~

Alhamdulillah..dah nak dekat setahun dah tiqah dengan Encik H..Masuk 27.9.2013 ni cukup setahun ~

Pada mulanya tak sangka akan sampai sejauh ni..Memang mencabar percintaan jarak jauh ni~

Tiqah harap sangat dialah yang terakhir walaupun dia bukan yang pertama yang hadir dalam hidup tiqah ;)

Kalo dia baca blog tiqah ni..tiqah nak dia tahu yang tiqah bersyukur sangat dapat laki mcm dia..

Tiqah nak ucapkan thanks sangat2 at dia sebab :



  • Hadir dalam hidup saya
  • Ajar saya menjadi seorang yang tabah 
  • Selalu mendengar luahan hati saya
  • Selalu layan kerenah gila2 saya
  • Suka buat saya gelak
  • Ajar saya menjadi seorang anak yang baik untuk parents saya
  • Thanks sebab memahami saya
  • Thanks sebab percayakan saya

Banyak lagi sebenarnya tapi cukup la hanya yang ini jew tiqah boleh story mory.. hehehe

Thanks you sayang sebab hadir dalam hidup saya...

                                                          I LOVE YOU SAYANG