PENGALAMAN MENJADI GURU SEKOLAH MENENGAH ~


                                                            بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum pembaca semua !

Ya Allah dah berhabuk tahap dewa dah blog Tiqah ni ! Fuhhh ~ Fuhhh ~ *lap habuk

Alhamdulillah di beri kesempatan untuk menulis entry lagi pada hari ni.Rasanya dah lama tak update blog ni.Besela kita ni tak famous macam kak Hanis Zalikha,kak Irine Nadia ataupun kak Yuyu.Huhu ~ T_T

Okey kat sini nak story sikit tentang pengalaman pertama jadi CIKGU SEKOLAH !!!


Masa first time dapat offer tu,mak aihhh memang la excited giler.Cikgu kot.Sapa tak nak kan ? Tapi in my mind 'sekolah sekolah rendah.Senang je'.Memang masa tu pikir cikgu sekolah rendah je la.Sebab Tiqah memang suka sesangat budak-budak sebab diorang ni cute je sebab kecik kan ? HAHA

Tapiiii ............. bila Tiqah pergi je PPD dengan adik time tu.Tiqah tak sangka kena mengajar sekolah MENENGAH ! HIGH SCHOOL kot ! Ya Allah masa tu fikir banyak kali,sehabis masak la jugak lepas tengok borang offer tu.Telan air liuq weyhh.Nak ajar Akaun pulak tu.Aduh ! Cikgu PPD tu tanya boleh ke tak ? Dalam hati azam la jugak bagi boleh,bagi semangat dalam diri sebab tengok gaji dia not bad.Boleh tahan la sehari nak dekat RM100 siapa nak bagi ? Hahaha. Masa tu memang aku mata duitan sikit sebab nak guna duit sebab kalo boleh nak bukak bisnes sendiri.Hehe.In Shaa Allah .


Okey ! Malam tu,bersiap la apa lagi.Siap berdoa mintak Allah permudahkan.Sebab nak jadi cikgu ni bukan senang tao ! Nak ajar murid-murid lagi apa semua.Nak kawal kelas tu yang payah.Tiqah guna kuasa magic Tiqah bagi diorang tu dengar cakap skit.Haha

Malam tu prepare semua barang.Siap beli beg baru macam budak sekolah nak pergi sekolah baru.Giler bile pikir balik menda tu tak payah pun tapi sebab excited punya pasal.Habis melayang jugak la duit Tiqah sampai RM50.Banyak tu RM50 boleh beli topup untuk sebulan !


Malam tu Tiqah selongkar habis almari mak sebab nak cari baju.Baru Tiqah tahu baju kurung Tiqah ni sikit.Masa tak jadi cikgu mengeluh baju kurung banyak la apa la.Sekarang ni baru tahu yang baju kurung Tiqah ni sikit giler.Ada yang dah tak muat pun ada.Rasa macam nak sedekah kat orang je.Huhu.

Okey,esok tu lepas daftar diri apa semua.Then dah dapat time table.Tengok time table.First waktu dah kena masuk kelas.Time tu nak menangis pun ada jugak.Haha.Manja sangat ! Dah masuk kelas tu rasa macam awkward sebab kita dulu jadi murid now tetiba jadi cikgu.Kelakar pun ada.Haha.

Dah lama hari pertama tu kena masuk banyak kelas.Jenuh la tanya murid-murid nama diorang.Ada yang kelas okey tu okey.Kalau dapat kelas hujung tu memang kena pandai kawal.Kena guna kuasa magic-magic sikit bagi diorang ni dengar cakap kita.Aduh ! Penat tao jadi cikgu tapi yang bestnye pengalaman.Dapat berkenalan dengan anak-anak murid.Yang paling best sangat sebab diorang kalau jumpa kat mana akan panggil kita 'cikgu' even kita dah tamat tempoh kontrak.

Alhamdulillah Tiqah lagi 2 hari nak habis kontrak jadi cikgu ganti ni.Rasa macam cepat sangat masa berlalu.Memori dengan anal-anak murid banyak sangat.

Kat sini nak share sikit gambo kitaorang welfie.Hewhew ~







Nanti Tiqah update lagi ye ~ Stay tuned bebeh .

                                                         
                                                             Thanks for reading <3


No comments: