Jadilah Teman Bicara Yang Menyenangkan ~

                                                                     بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum pembaca semua.

Hari ni aku nak share dengan korang tentang tips untuk jadi sahabat yang best untuk kengkawan dia.Haaaa....Korang mesti nak tahu kan ? Nak tahu ke tak ?

Okey ! Nak jadi kawan yang happy go lucky ni agak sukar la jugak kan ? Apatah lagi dengan orang yang kita baru kenal.Betul tak ? Ada malu-malu sikit kan ? Tapi kadang2 aku pelik gak tengok adik aku (laki) bila jumpa je orang yang diorang baru kenal mesti nampak macam dah lama kenal.Grrrrr ~ muncul kecemburuan kat situ..Hahaha.Just kidding :)

Okey sekarang aku nak share tips dengan korang sikit.

1.Jangan bincang benda yang tak penting (Alert!)

Kadangkala dalam satu perbincangan,korang mesti ada nak tanya hal-hal yang peribadi sikit kan ? Betul tak ?Walaupun korang rasa benda tu tak penting.Tapi kawan korang masih cakap pasal hal-hal yang remeh untuk dibincangkan.Ingat!Jangan sesekali korang tukat topik.

2.Jangan bertanya soalan yang lain jika soalan yang sebelumnya masih belum berjawab.

Jika korang bertanya tentang salah satu sisi kehidupan dari lawan bicara,maka jangan sesekali mengubah persoalan kepada topik perbicaraan lain mengenai diri korang sebelum hal tadi terjawab.Kalau korang buat camtu nampak sangat korang tu macam ego sikit.Sikit jew la!

3.Perbincangan harus ada dalam keadaan harmoni :)

Macam mana tuh ? Macam ni sayang sekalian.Perhatikan keadaan sekitar.Kadang-kadang suasana sekitar korang tidak sesuai dengan topik yang korang nak bincangkan.Contoh la korang kat kedai makan kan.Tak kan korang nak cakap topik pasal taman pulak?Pasal stadium ke apa ke kan? Haaaa...camtu la.

4.Jadilah pendengar yang baik dan setia.

Kalau korang menjadi pendengar yang baik dan bincangkan topik yang sesuai dan serasi dengan diri korang dan juga kawan korang k?Jangan bincangkan something yang sensitif.Yang boleh buat kawan korang terasa.



Hope tips ni dapat membantu.
Have fun :)

No comments: