Resepi Chicken Cheese Paratha ~

Assalamualaikum

Hari ni na share apa yang aku belajar buat paratha ni.Aku dapat ilham ni sebab aku suka makan paratha dekat Hot & Roll tuh.kat tempat aku ni x ada (sedih + sadis giler) Jadi aku try la buat sendiri.

Paratha ni buat dia senang sangat2..Mudah giler ! (Sebab aku usha mamat kat Hot&Roll tuh buat)

STEP 1:

1.Korang beli roti paratha kat mane2 supermarket.(Pastikan depan tuh ada tulis 'PARATHA')
2.Beli cheese
3.Beli hotdong
4.Mayonis dan sos cili
5.Bawang putih
6.Planta (Nak bubuh pun boleh,xna pon xpe)

STEP 2 :

1.Potong hotdong tuh ikut kesukaan korang.Kalo aku potong panjang2..hehehe
2.Potong cheese kepada empat
3.Bawang putih dicincang halus

STEP 3:-

1.Panaskan kuali yang muat2 untuk paratha tuh (api jangan kuat sangat)
2.Masukkan planta (jangan banyak,sikit jew sebab xna bagi melekat pada kuali)
3.Masukkan paratha  (bila bhgian bawah dah yakin masak terbalikkan)
4.Bubuh hotdong yang telah dipotong mengikut kesukaan korang
5.Masukkan cheese mengikut kesukaan korang (nak letak kat mane2 pon tak pe)
6.Taburkan bawang putih yang telah dipotong halus td.
7.Bubuh mayonis dan sos cili sebagai langkah terakhir.
8.Gulung paratha tadi dan masukkan ke dalam pinggan.

TADAAAAA....dah siap ! :)

Ini cubaan pertama aku :) (Nasib baik jadi la jugok kan ?)
Ini aku buat untuk makan malam hari ni ~ (Kenyang makan ni...sesuai untuk org yg diet mcm aku ni )


No comments: